Eerste consultatie

 

De eerste raadpleging begint met een vraaggesprek waarin de patiënt kan vertellen wat de reden is van zijn bezoek. Om een duidelijk beeld te krijgen van de algemene gezondheid van de patiënt, stelt de chiropractor niet alleen vragen over de pijn of klacht, maar ook over de medische voorgeschiedenis.

 

Nadien volgt een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Dit onderzoek concentreert zich op de spieren, de gewrichten en het zenuwstelsel. Deze worden onderzocht aan de hand van:

  • Gang en houdingsanalyse 
  • Spierkracht en lengtetesten
  • Orthopedische testen
  • Neurologische testen   

 

Bijkomende informatie over de klachten verkrijgt de chiropractor ook door interpretatie van eerder uitgevoerde medische beeldvorming (RX, CT-scan, MRI, echo, enz.). Indien beschikbaar is het zinvol om deze mee te brengen bij de eerste raadpleging.

 

Na afloop van het vraaggesprek en het lichamelijke onderzoek weet de chiropractor of hij de patiënt verder kan helpen en zal deze bevindingen verduidelijken. Mocht er geen doorverwijzing en/of medische beeldvorming nodig zijn, dan zal de chiropractor meteen de behandeling starten.

Chiropractische manipulaties.

 

Hierbij wordt door snelle specifieke handmatige druktechnieken de beweeglijkheid van een gewricht bevorderd. Vaak gaat een dergelijke correctie gepaard met het ontsnappen van gas uit het gewricht dat gecorrigeerd wordt. Dit kan een ‘krakend’ geluid geven en is vrijwel altijd pijnloos. In bepaalde gevallen worden de gewrichtscorrecties electrisch/mechanisch uitgevoerd met een activator. Dit instrument wordt doelgericht op een te corrigeren gewricht geplaatst en oefent vervolgens met hoge snelheid een lichte druk uit. Ook kinderen en ouderen kunnen met dit instrument zeer goed behandeld worden. 

 

Zachte weefsel technieken 

Om het onevenwicht tussen verkrampte en verzwakte spieren te herstellen en fasciale problematiek te behandelen passen wij drukpunttherapie, electrische percusietherapie  en needling toe.  

 

Oefeningen /houdingscorrectie 

Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor soms ook spierversterkende en mobiliserende oefeningen en advies over de algemene nek- en rughygiëne. Houdingscorrecties en oefeningen worden soms ook via echografische biofeedback aangeleerd. Op deze manier kan er rechtstreeks naar de buik en rugspieren (core stability) gekeken worden en deze spieren correct leren aanspannen.